BOOM! Wait, what did just happen?

http://sebastianingrosso.com/reloadgame/

Ja! Jag börjar verkligen fascineras utav musikbranschen. Efter alla tunga bakslag som kommit de senaste åren, digitalisering, fildelning och streaming har lett till en ekonomisk kris för Skivbolag, artister och producenter börjar man tänka om, utanför boxen. The Pirate Bay, Spotify, Youtube, iTunes, har alla förenklat tillgången till ett brett spektra av musik inom diverse genres. ”Förenklingen” har dock lett till mindre utdelning och hårdare konkurrens. När alla kan lägga upp sitt egna material utan större ansträngning och göra detta tillgängligt att ta del av var och när du än befinner dig på planeten kommer problem. Problem i form av att sämre material blandas med det bästa, ens produktioner blir en liten droppe i havet, det är alltså enorma mänger vi pratar om.

Alla tjänster som uppkommit har haft sina fördelar, främst marknadsföringsmässigt anser jag. Vem vill inte att folk laddar ner ens musik och lyssnar på hela dagarna liksom? Det är ju fantastiskt att inte behöva gå till en butik och köpa en fysisk CD?   Håller inte med till 100%. I uppstartsfasen absolut! När allt börjar bli mer och mer kommerciellt, nej tack! Att ladda ner en låt känns väldigt opersonligt, vad betalar man för? Jag hade helt klart föredragit att branschen gick tillbaks till fysiks skivförsäljning, men det kommer med största sannolikhet inte att hända, skivor blir ”Vintage”. Fördelen med digitala försäljningar är produktionskostnader, det finns inga kostnader i form av skivor, tryck och lager i distribution. Där finns det massor att spara.

Alla känner väl till The Pirate Bay, otaliga diskussioner har lett kring ämnet fildelning och piratkopiering.

Spotify använder jag dagligen, fantastisk tjänst, jag har hittat så oerhört mycket ny musik, nya artister och inspirerats.

Youtube, kanske inte den man tänker på i första hand när det gäller musik, men vilka stora produktioner lägger inte massor av svett och tårar på grymma musikvideos?

iTunes sköter distribution på ett smidigt sätt och försöker göra det lika kommersiellt och vinstdrivande som tidigare försäljning utav fysiska skivor.

Meen,,,,Vänta lite nu, sa vi inte precis att ens material blev en liten droppe i havet? Exakt, där var ”problemet” igen, det som blev billigare i ena änden behöver med stor sannolikhet arbeta mycket mer på marknadsföringen. Dessa pengar man lyckas spara täcker inte upp för alla nya kostnader som uppstått, kostnader som är väldigt svåruppskattade, kostnader som tar väldigt mycket tid, kostnader som många gånger kräver att man samtidigt har väldig tur.

Vilken slutsats kan man då dra ur detta? MAN BEHÖVER STICKA UT I MÄNGDEN, vara uppfinningsrik eller helt sanslöst grym på det man gör.

Det första är enklaste alternativet, och förmodligen det snabbaste.

Den senaste månaden har jag reagerat på vad jag tror är tappra försök att lyckas.

Det första är vad som blivit att kallas Interaktiv musikvideo, att man aktivt får lov att engagera sig och klicka vidare för olika händelseförlopp i form av bild.

http://www.mionights.com/   –  ( Steve Angello som står för detta spännande projekt! )

 

MiO Nights

Det andra släpptes idag och är en annan form av interaktivitet, ingenting nytt men nytt sätt att använda det på, tillämpningsområdet som helt glömts bort. Väldigt smart att använda gamla ideer i nya sammanhang. Någonting så enkelt som ett spel där låten är en del i storyn.

http://sebastianingrosso.com/reloadgame/     –   ( ett steg i Sebastian Ingrosso-, Tommy Trash- och min vän, Rösten med stort R, John Martin’s låt Reload’s promotion )

 

Sebastian Ingrosso - RELOAD 'The Game'

Problem är till för att lösas, och det börjar lika någonting. Det har varit lugnt ett tag men antagligen för att planer smidigts som nu börjar ta sin lilla form, sakta men säkert, till nästa generations musikbransch.

Denna branschen ska jag vara en del av, ett tåg man inte kan missa eller blunda för. Musiken är en så stor del av mig.